E-böcker

E-böcker

E-böcker och e-ljudböcker går att läsa både via hemsidan och i appen Biblio. Du kan låna 5 e-lån per vecka.

Via appen Biblio

Med appen Biblio kan du läsa e-medier på platta och mobil. 

  1. Installera appen Biblio via Google Play (Android-telefon) eller App Store (IPhone). Den är gratis.
  2. Första gången du öppnar appen får du välja bibliotek i en rullgardinsmeny. Ange därefter ditt lånekortsnummer/personnummer och din pin-kod för att logga in.
  3. För att leta upp en bok eller ljudbok klickar du på menyknappen till vänster, väljer Sök och fyller i titel eller författare. Du kan också välja Kategorier för att leta efter en viss typ av böcker eller för att titta på topplistan.
  4. När du har hittat en bok kan du öppna den och läsa beskrivningen. Gillar du det du ser klickar du på Låna, väntar en stund och klickar sedan på Spela. Du kan även gå in på Mina lån och göra boken tillgänglig offline.

På e-böcker med text finns det vid bokomslaget en röd symbol. På e-ljudböcker som går att lyssna på finns det vid bokomslaget en ljusblå symbol. Ett e-bokslån gäller i 28 dagar och försvinner sedan automatiskt när lånetiden är slut.

Via hemsidan

Så länge du har en internetuppkoppling så kan du oavsett teknik - mobil, platta eller dator - alltid strömma e-böckerna på hemsidan.  
 

  1. Hitta en bok som du vill läsa. Du kan kolla på Tips och E-biblioteket för tips, eller använda dig av sökfunktionen i huvudmenyn. Kontrollera att boken är i ett elektroniskt format.
  2. När du har hittat en bok och klickat på den ser du vilka format du kan välja att läsa boken i. Välj ”Läs strömmande” och därefter ”Öppna e-media”. Du måste vara inloggad för att kunna låna. Boken kan nu läsas med en gång. Om du stänger ner ditt webbläsarfönster kommer du också att stänga ner din läsning.
  3. För att komma åt boken igen går du in under sidan ”Mina sidor” och därefter ”Mina lån”. Ett e-bokslån gäller i 28 dagar och försvinner sedan automatiskt när lånetiden är slut.

Med e-boksläsare

En e-boksläsare som till exempel Kindle, Letto, Kobo, PocketBook etc. är en e-boksläsare som gjorts endast för läsande. Det finns en mängd olika varianter och i vissa fall kan du läsa bibliotekets e-böcker med din e-boksläsare. I dagsläget går det inte att lyssna på ljudböcker med en e-boksläsare, utan det är bara digital text som gäller. Appen Biblio går inte att använda på en e-boksläsare/läsplatta, utan fungerar endast på smartphone eller surfplatta. För att låna e-böcker till din e-boksläsare/läsplatta måste du gå via vår hemsida.

Bibliotekets e-böcker kommer i epub-format med ett digitalt lås som ska förhindra kopiering. Detta innebär:

  • Om din e-boksläsare inte stödjer epub-filer så kan du inte läsa bibliotekets böcker på den.

  • Låset kan göra det svårt att ladda ner boken på datorn och sedan överföra den via sladd till din e-boksläsare. De allra flesta nyare e-boksläsare har någon slags webbläsare. Gå in direkt på vår hemsida i e-boksläsaren och logga in med dina uppgifter. Sök upp den bok du vill ha i vår katalog och ladda ner den direkt till e-boksläsaren.

Vi vill gärna att det ska funka så bra som möjligt för dig! Om du funderar på att skaffa en e-boksläsare, bara vill se hur den ser ut, eller har en som du behöver hjälp med - hör av dig. Vi har en e-boksläsare på biblioteket som vi kan visa för dig så att du får pröva dig fram.

Sök

Språk