Släktforskning & lokalhistoria

Släktforskning & lokalhistoria

Vill du veta mer om bygden och din släkts historia? Här finns mer information om Roslagssamlingen och bibliotekets olika resurser för släktforskning. Södra Roslagens Släktforskarförening finns tillgängliga vissa lördagar med jourhavande släktforskare.

Jourhavande släktforskare

Södra Roslagens Släktforskarförening i samarbete med Österåkers bibliotek bjuder in dig till att hitta dina rötter. Både nybörjare och experter välkomna. 

Roslagssamlingen

På Österåkers bibliotek finns en lokalhistorisk avdelning, Roslagssamlingen, som innehåller litteratur med Roslagsanknytning. Här kan du lära känna din hembygd genom böcker, broschyrer, förteckningar, kartor, tidskrifter och årsböcker med lokalhistorisk anknytning. Du hittar samlingen längst in i huvudbibliotekets lokaler, i tysta rummet. En del böcker kan du låna hem och andra är referensexemplar som endast går att läsa på plats.

Släktforskarprogram

Biblioteket har program som kan hjälpa dig med din släktforskning. Många av dem finns endast i datasalen på Österåkers bibliotek.

I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns över 100 miljoner publika bilder (motsvarar ca 171 miljoner sidor).

Här finns också material som gör forskningen enklare i form av sökbara register och databaser (ca 30 miljoner poster). Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.

Bildarkivet består just nu av 77 793 219 digitala bilder i färg på olika arkivhandlingar som kyrkböcker och bouppteckningar. Ungefär 600 000 nya färgbilder läggs till varje månad.

  • Emibas

Emibas innehåller emigranter från mer än 2.300 församlingar och har totalt 1.093.689 poster. Uppgifterna är hämtade från svenska husförhörs- och utflyttningslängder för perioden ca 1845-1930.

  • Grill

Databasen Grill innehåller uppgifter om boställen, rusthåll, rotar och mycket annat kan man få fram t.ex. i vilket kompani och regemente samt rote en soldat verkade.

  • Register till mantalsböcker 1800-1870

Register till mantalsböcker 1800-1870 innehåller 1,8 miljoner poster. Här kan du söka i mantalslängder som innehåller uppgifter om familjen, födelsedatum, yrke, bostadsadress med mera. Endast för Stockholms stads mantalslängder.

  • Sveriges befolkning

Sveriges befolkning är en uppsättning digitala databaser innehållande folkräkningar som har genomförts i Sverige. Uppdelad i sju delar.

  • Sveriges dödsbok

Sveriges dödsbok nr 5, 1901-2009. Från 1947 och framåt ingår samtliga avlidna i Sverige, men siffrorna för 1901-1946 innehåller ca 70% av de som dog.

  • Begravda i Sverige

Begravda i Sverige innehåller poster om begravda personer på svenska kyrkogårdar. Till det materialet är närmare 500 kartblad inskickade som har kopplats till de gravar som finns med på kartorna.

Sök

Språk