För föräldrar & pedagoger

Att läsa kan vara allt från fantastiskt roligt eller spännande till riktigt ruggigt eller sorgligt. Som om inte det vore nog är det nyttigt också. Barn som läser och får böcker lästa för sig utvecklar sitt ordförråd i större utsträckning än barn som inte får det. Dessutom presterar de bättre i skolan överlag. Detta har många studier visat. 

Välkomna in till oss tillsammans med era barn!

Viktigt att tänka på

Oavsett om du besöker oss med skolan eller som privatperson är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att hålla ordning och visa respekt för andra som jobbar i eller besöker biblioteket. Biblioteket är en plats där alla ska känna sig välkomna!

Ansökan om bibliotekskort

För att låna böcker på biblioteket krävs ett lånekort och en pin-kod. Barn kan få ett eget lånekort från det att de fyller 6 år. Barn och ungdomar under 18 år behöver målsmans underskrift på sin lånekortsansökan. Mer information och lånekortsblanketter hittar du under Skaffa lånekort

Biblioteksbesök med din klass

Vill du besöka oss med din klass eller funderar du på vad vi på biblioteket kan erbjuda lärare och elever? I vår informationsfolder för lärare får du förhoppningsvis all information du behöver!

Klassbesök under öppettiderna

Du är alltid välkommen att besöka oss med din klass för att låna och lämna under bibliotekets öppettider. Detta behöver inte anmälas på förhand. Däremot uppskattar vi mycket om du har möjlighet att höra av dig till oss i förväg och berätta när du planerar att komma med din klass. På så vis kan vi göra vårt bästa för att bemanna barn-och ungdomsavdelningen med personal och hjälpa er under besöket. Att du hör av dig i förväg gör också att vi har koll på att det inte blir för många klasser på en och samma gång.

Mejla osterakers.bibliotek@osteraker.se eller ring 08-540 814 00.

Bokprat för vissa årskurser

För somliga årskurser erbjuder vi möjlighet att komma till biblioteket innan öppning för bokprat. Under bokpratet presenterar någon av våra barn-och ungdomsbibliotekarier ett anpassat urval böcker. Det ges också tid för att låna. Under höstterminen läsåret 2019/2020 bjuder vi in årskurs 1 och årskurs 5. Bokningen sker genom systemet Kulturboka. Där finns även mer information om besöken. Ifyllda lånekortsblanketter behöver lämnas in några vardagar i förväg för att vara färdiga till besöket. Blanketten hittar du här

Lånekort för lärare och förskolelärare

Lärare och förskolelärare vid skolor i kommunen kan skaffa lärarkort. För lån på dessa kort är skolan ansvarig.
 
huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket

Ljusterö bibliotek

Ljusterö bibliotek

Ingmarsö bibliotek

Ingmarsö bibliotek