Läsa på olika sätt

Boken kommer

Biblioteket erbjuder Boken kommer till dig som befinner dig i en riskgrupp för Covid-19 eller är sjuk.

Vi plockar samman de böcker du önskar och därefter körs böckerna hem till dig. Lånetiden är 42 dagar. Leverans sker i regel 1 gång per vecka. Tjänsten är gratis.

Vilka böcker du vill läsa och hur många du vill låna bestämmer du själv.

Under normala omständigheter erbjuds Boken kommer till dig som har varaktiga problem att ta dig till biblioteket eller om du på grund av en skada har tillfälliga problem att röra dig fritt.

Vill du veta mera om tjänsten Boken kommer eller känner någon som skulle behöva denna service; kontakta oss på tel. 08-540 814 00 eller mejl osterakers.bibliotek@osteraker.se

Talböcker

Du som har ett läshandikapp och svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker på biblioteket. Du behöver inte visa upp ett intyg för att få låna. Talböckerna är inlästa på cd-rom i DAISY-format. I en Daisy-talbok kan man enkelt förflytta sig i boken. En skiva rymmer ca 50 timmars uppläsning.

För att lyssna på DAISY-talböcker behövs speciella spelare eller en dator med läsprogram. Biblioteket har spelare till utlån så att du kan prova att läsa DAISY och se om det passar dig. Om du har en PC finns läsprogrammet Amis och för Mac finns läsprogrammet Oleria. Läsprogrammen är gratis. Du kan få dem på biblioteket eller beställa för nerladdning från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Där finns också mer information om DAISY.

Personer med synskada kan ansöka om spelare hos syncentralen. Personer med andra läshandikapp kan ansöka om en spelare hos hjälpmedelscentralen. DAISY kan även spelas i vissa MP3cd-spelare.

Biblioteket köper regelbundet in nya talböcker. Du kan söka och beställa talböcker i vår bibliotekskatalog. Om vi inte har den bok du önskar förmedlar vi lån från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). I MTM:s katalog, legimus.se, kan du se vilka talböcker som finns inlästa. Dessa beställer du sedan utan kostnad via oss. Kom till biblioteket eller ring 08-540 814 00 (växel) eller 08-540 814 04 (Jonas Gruvaeus). Det går också bra att beställa via e-post: osterakers.bibliotek@osteraker.se. Uppge ditt namn och lånekortsnummer.

Storstil

Storstilsböckerna har extra stort typsnitt för den som vill läsa men tycker att bokstäverna är för små. Det finns både klassiker, moderna romaner och många deckare. Storstilsböcker kan bara lånas på bibliotek, de går inte att köpa. Österåkers bibliotek köper in alla storstilsböcker som ges ut.

Lättläst

Lättläst är böcker som är skrivna på ett lättillgängligt vis. För att en text skall vara lättläst utgår den från läsaren. Meningarna är korta och orden är konkreta och vardagliga. Raderna är korta och sammanhanget är tydligt. Det finns också lättlästa böcker att låna tillsammans med mp3-skiva. Då kan du läsa och lyssna på boken samtidigt. Böckerna riktar sig till dig som av olika anledningar har svårt att läsa. Det kan bero på att du håller på att lära dig svenska, att du drabbats av en sjukdom eller har ett funktionshinder.

Redaktör: Österåkers bibliotek
huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket

Ljusterö bibliotek

Ljusterö bibliotek

Ingmarsö bibliotek

Ingmarsö bibliotek