För föräldrar & pedagoger

För föräldrar & pedagoger

Att läsa kan vara allt från fantastiskt roligt eller spännande till riktigt ruggigt eller sorgligt. Som om inte det vore nog är det nyttigt också. Barn som läser och får böcker lästa för sig utvecklar sitt ordförråd i större utsträckning än barn som inte får det. Dessutom presterar de bättre i skolan överlag. Detta har många studier visat. 

Välkomna in till oss tillsammans med era barn!

Viktigt att tänka på

Oavsett om du besöker oss med skolan eller som privatperson är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att hålla ordning och visa respekt för andra som jobbar i eller besöker biblioteket. Biblioteket är en plats där alla ska känna sig välkomna!

Ansökan om bibliotekskort

För att låna böcker på biblioteket krävs ett lånekort och en pin-kod. Barn kan få ett eget lånekort från det att de fyller 6 år. Barn och ungdomar under 18 år behöver målsmans underskrift på sin lånekortsansökan. Mer information och lånekortsblanketter hittar du under Skaffa lånekort

Boka ditt klassbesök

För att minska risken för smittspridning kommer vi under höstterminen 2020 endast ta emot förbokade klasser på Österåkers huvudbibliotek. Klassbesöken sker innan öppning måndag till torsdag klockan 10-10:45. Kommer ni med en klass under våra ordinarie öppettider är risken tyvärr stor att vi måste be er att vända i dörren.

Endast en klass per bokningstillfälle. Inga visningar eller bokprat kommer att hållas på plats och ni sköter ert besök i möjligaste mån på egen hand. Personal finns dock på plats i informationsdisken för att släppa in er och svara på frågor. Bokningen sker genom systemet Kulturboka: bokagrupp.se/osteraker/

Vi vill så gott det går försöka undvika att blanda våra olika låntagargrupper och hoppas att denna lösning ska möjliggöra för oss att sakta med säkert komma igång med våra efterlängtade klassbesök igen utan att ta onödiga risker.

Låna bokpåsar till din klass

Om ni inte kan eller vill besöka oss på de erbjudna tiderna kan vi istället plocka ihop bokpåsar att ha i klassrummet. Påsarna kan hämtas av lärare under ordinarie öppettider och lånas ut på lärarkortet. Vi behöver få beställningen en vecka innan den ska hämtas. Mejla osterakers.bibliotek@osteraker.se eller ring 08-540 814 00.

Bokprat via webben

För somliga årskurser hoppas vi under hösten kunna erbjuda möjligheten att få ta del av digitala bokprat. Under bokpratet presenterar någon av våra barn-och ungdomsbibliotekarier ett anpassat urval böcker. Mer information om detta kommer att skickas ut till de aktuella årskurserna.

Lånekort för lärare och förskolelärare

Lärare och förskolelärare vid skolor i kommunen kan skaffa lärarkort. För lån på dessa kort är skolan ansvarig.