För föräldrar & pedagoger

Sök i barnkatalogen
Mina sidor

För föräldrar och pedagoger

Att läsa kan vara roligt, spännande, ruggigt eller pinsamt. Om inte det vore nog är det nyttigt också.  Barn som läser och får böcker lästa för sig utvecklar sitt ordförråd i större utsträckning än barn som inte får det.

Dessutom presterar de bättre i skolan överlag. Detta har många studier visat. 
Johan Unenge var Sveriges första Läsambassadör mellan 2011-2012. Här är några av hans tips till föräldrar som vill få sina barn att läsa mer:
  • Läs högt för dem i sängen. Man blir aldrig för gammal för högläsning.
  • Läs själva – det kan smitta. Förebilder kan vara skillnaden.
  • Ta reda på böcker om era barns hobby. Det finns böcker om allt.

Stimulerande biblioteksbesök

Vi välkomnar tillbaka alla de klasser som redan varit hos oss och bjuder in de som ännu inte varit här. Varje termin skickar vi ut inbjudningar till årskurs 1, 3 och 4 för förbokade biblioteksbesök innan öppettid. Besöken tar cirka 40-60 minuter och vid detta tillfälle får eleverna lånekort vid behov, biblioteksvisning, högläsning och/eller bokprat beroende på årskurs. Dessa klassbesök bokas via Kulturboka. Där finns även mer information om besöken. Ifyllda lånekortsblanketter behöver lämnas in några vardagar i förväg för att vara färdiga till besöket.

 
Alla klasser är välkomna att låna och lämna under bibliotekets ordinarie öppettider. Vi öppnar kl 10 alla vardagar.
 
Förskolor, åk 1 
Barn-ungdomsbibliotekarie Sofia Malone: 08-540 814 17
sofia.malone@osteraker.se
 
Åk 3 och 4 
Barn- och ungdomsbibliotekarie Moa Ryrlind: 08-540 814 14
moa.ryrlind@osteraker.se

Förskolebesök

Under hösten har vi några förskolestunder innan öppettid med tema Finlands 100 års-jubileum. Vi högläser bilderböckerna Hundarnas Kalevala av Mauri Kunna och Den farliga resan av Tove Jansson. Efteråt blir det tillfälle till eget skapande. För barn 4- 5 år, högst 12 barn. 
Bokas via Kulturboka
 
Alla förskolegrupper är även hjärtligt välkomna under bibliotekets ordinarie öppettider. Vi öppnar kl 10 alla vardagar. Vid behov kan vi plocka ihop särskilda temakassar. Hör av er för mer information. 

Lånekort för lärare och förskolelärare

Lärare och förskolelärare på skolorna i Österåkers kommun kan ansöka om lånekort som är giltiga under ett års tid. Skolledaren ska underteckna blanketten. 
huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket


Ljusterö bibliotek

Ljusterö bibliotek


Ingmarsö bibliotek

Ingmarsö bibliotek