Österåkers bibliotek erbjuder dig som släktforskar resurser för att komma igång med eller fördjupa dig i din släkts historia. Vad arbetade dina förfäder med? Var de kvar i socknen eller utvandrade de och startade på nytt i annat land?

Österåkers släktforskarförening finns på plats för att hjälpa till i din släktforskning. Lördagar kl. 11- 13, med uppehåll under sommaren, finns Södra Roslagens släktforskarförening på Österåkers bibliotek.

I våra bokhyllor hittar du handböcker i hur man släktforskar, men även referenslitteratur som du kan använda i din forskning. Om du släktforskar kan du få använda av bibliotekets datorer i 3 timmar per dag, fråga i informationsdisken för att veta mer.

Vi har ett flertal digitala resurser här på biblioteket till hjälp för ditt forskningsarbete. Merparten av dessa finns endast på bibliotekets datorer.

Följande resurser finns på biblioteket:

SVARs Digitala forskarsalen:

I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns över 100 miljoner publika bilder (motsvarar ca 171 miljoner sidor).

Här finns också material som gör forskningen enklare i form av sökbara register och databaser (ca 30 miljoner poster). Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.

Digitala forskarsalen är fritt tillgänglig på Rikarkivets webbplats: https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Arkiv Digital:

Bildarkivet består just nu av 77 793 219 digitala bilder i färg på olika arkivhandlingar som kyrkböcker och bouppteckningar. Ungefär 600 000 nya färgbilder läggs till varje månad.

Emibas

Emibas innehåller emigranter från mer än 2.300 församlingar och har totalt 1.093.689 poster. Uppgifterna är hämtade från svenska husförhörs- och utflyttningslängder för perioden ca 1845-1930.

Grill

Databasen Grill innehåller uppgifter om boställen, rusthåll, rotar och mycket annat kan man få fram t.ex. i vilket kompani och regemente samt rote en soldat verkade.

Register till mantalsböcker 1800-1870

Register till mantalsböcker 1800-1870 innehåller 1,8 miljoner poster. Här kan du söka i mantalslängder som innehåller uppgifter om familjen, födelsedatum, yrke, bostadsadress med mera. Endast för Stockholms stads mantalslängder.

Sveriges befolkning

Sveriges befolkning är en uppsättning digitala databaser innehållande folkräkningar som har genomförts i Sverige. Uppdelad i sju delar.

Sveriges dödsbok

Sveriges dödsbok nr 5, 1901-2009. Från 1947 och framåt ingår samtliga avlidna i Sverige, men siffrorna för 1901-1946 innehåller ca 70% av de som dog.

Begravda i Sverige

Begravda i Sverige innehåller poster om begravda personer på svenska kyrkogårdar. Till det materialet är närmare 500 kartblad inskickade som har kopplats till de gravar som finns med på kartorna.

Redaktör: Österåker bibl
huvudbiblioteket

Huvudbiblioteket

Ljusterö bibliotek

Ljusterö bibliotek

Ingmarsö bibliotek

Ingmarsö bibliotek