Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Boken kommer har sommaruppehåll

I sommar kommer biblioteket tyvärr inte ha möjlighet att köra hem böcker. Istället kan vi under v. 26 till v. 33 plocka ihop böcker för avhämtning åt dig som är 70+ eller i en riskgrupp.

Du plockar upp böckerna i gränden mellan Huvudbiblioteket i Åkersberga och Public hotell på tisdag eller torsdag, kl. 12 -16. Du ringer upp oss när du är på plats så kommer vi ned med din bokkasse! Du måste lägga din beställning på böckerna en dag i förväg.

Mejl: osterakers.bibliotek@osteraker.se
Telefon: 08 540 814 00

 

Talböcker

Du som har ett läshandikapp och svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker på biblioteket. Du behöver inte visa upp ett intyg för att få låna. Talböckerna är inlästa på cd-rom i DAISY-format. I en Daisy-talbok kan man enkelt förflytta sig i boken. En skiva rymmer ca 50 timmars uppläsning.

För att lyssna på DAISY-talböcker behövs speciella spelare eller en dator med läsprogram. Biblioteket har spelare till utlån så att du kan prova att läsa DAISY och se om det passar dig. Om du har en PC finns läsprogrammet Amis och för Mac finns läsprogrammet Oleria. Läsprogrammen är gratis. Du kan få dem på biblioteket eller beställa för nerladdning från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Där finns också mer information om DAISY.

Personer med synskada kan ansöka om spelare hos syncentralen. Personer med andra läshandikapp kan ansöka om en spelare hos hjälpmedelscentralen. DAISY kan även spelas i vissa MP3cd-spelare.

Biblioteket köper regelbundet in nya talböcker. Du kan söka och beställa talböcker i vår bibliotekskatalog. Om vi inte har den bok du önskar förmedlar vi lån från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). I MTM:s katalog, legimus.se, kan du se vilka talböcker som finns inlästa. Dessa beställer du sedan utan kostnad via oss. Kom till biblioteket eller ring 08-540 814 00 (växel) eller 08-540 814 04 (Jonas Gruvaeus). Det går också bra att beställa via e-post: osterakers.bibliotek@osteraker.se. Uppge ditt namn och lånekortsnummer.

Storstil

Storstilsböckerna har extra stort typsnitt för den som vill läsa men tycker att bokstäverna är för små. Det finns både klassiker, moderna romaner och många deckare. Storstilsböcker kan bara lånas på bibliotek, de går inte att köpa. Österåkers bibliotek köper in alla storstilsböcker som ges ut.

Lättläst

Lättläst är böcker som är skrivna på ett lättillgängligt vis. För att en text skall vara lättläst utgår den från läsaren. Meningarna är korta och orden är konkreta och vardagliga. Raderna är korta och sammanhanget är tydligt. Det finns också lättlästa böcker att låna tillsammans med mp3-skiva. Då kan du läsa och lyssna på boken samtidigt. Böckerna riktar sig till dig som av olika anledningar har svårt att läsa. Det kan bero på att du håller på att lära dig svenska, att du drabbats av en sjukdom eller har ett funktionshinder.

Redaktör: Österåkers bibliotek